Wednesday, November 6, 2013

Rețeta unui Crăciun fericit





Ingrediente
  •  o bunică trecută prin multe, dar încă în putere și pusă pe făcut cozonaci și sarmale
  •  3 perechi de ochi năzdrăvani, aka nepoții, așteptând ca bunica să înceapă magia
  •  o sobă ca la țară, cu plită și cuptor cu lemne, secretul gustului minunat al bucatelor
  • colinde tradiționale pe fundal, redate de aparatul de radio, demn de muzeul satului
  •  o zi în care cerul cerne cot la cot cu bunica
  •  o masă încărcată cu tot felul de ingrediente și unelte speciale

Mod de preparare

Bunica se trezește cu noaptea în cap, în timp ce nepoțeii încă se mai bucură de ultimele vise la căldură, cu aromă de scorțisoară, coajă de lămâie rasă și vanilie, pregătite cu o îndemânare ce numai o singură persoană pe lume o are.
Bunica se mișcă umitor de repede, în ciuda vârstei și a durerilor de șale pe care le acuză frecvent. Nimic nu o poate împiedica să pregăteacă o masă de Crăciun cum numai la ea acasă s-a pomenit. Unde bucatele parcă vin din poveștile savuroase ale lui Creangă, unde căldura de la soba cu foc de lemne îi îmbie pe toți, cu mic cu mare, să stea la taclale până la miezul nopții.
Pe jumătate adormiți, cei trei prichindei leneși se trezesc  când bunica tocmai începe să frământe cozonacii. Nimeni nu mișcă, nimeni nu mai clipește! Este cel mai frumos moment, fascinant pentru copii, sacru pentru blânda bătrână. Este un ritual care durează prea mult pentru ca cineva să țină socoteala, dar bunica știe exact când este suficient. Cât ai clipi, așterne aluatul bine bătut în tăvile  ce așteaptă cuminți deasupra cuptorului, unde vor sălășlui în continuare o bună bucată de vreme până când rezultatul va fi pe măsura așteptărilor.
Între timp, bunica pregătește sarmale cu mireseme necunoscute de către căpșoarele ce se ițesc curioase pe după bunica. Taaaare ar mai dori să guste din aluatul pufos și moale, dar până nu va căpăta numele de drept “cozonac”, nu au voie, iar bunica nu acceptă nici o abatere de la regulă. Așa că se resemnează și privesc admirativ cum două mâini dibace împachetează sarmale într-un stil aparte.
Iar când domnii cozonaci sunt scoși cu grijă din cuptor și puși la loc de cinste, locul le este luat de sarmalele care vor fi coapte preț de câteva ore până când vor căpăta savoare inconfundabilă al cărei secret doar bunica îl știa.
                 

Mmmmmm, sarmale și cozonaci, îmi spun cu amintirile astea în gând, plimbându-mă de colo-colo prin supermarket, cu coșul aproape plin. Deși mai este până la Crăciun, mi-am luat deja angajamentul că voi juca rolul de gazdă pentru opt invitați. Dar oare voi fi la înălțime? Oare pot să redau câtuși de puține vremurile de demult? Cu arome de vis, cu un gust ireal, dar atât de adevărat încât puteam să crăp mâncând, că nu mi-ar fi păsat. Uffff... ce gusturi avea copilăria! Ce arome! Ce imagini! O poveste întreagă avea loc de marile sărbători. Bunica era ingredientul principal al Crăciunului fericit. Nici măcar Moșul și cadourile lui nu puteau concura cu magia prezenței ei în sufletele și în viețile noastre. Totul ieșea perfect, toată lumea râdea, se simțea bine, mânca pe săturate și se minuna că an de an, cea mai frumoasă sărbătoare a iernii are același farmec mereu și mereu. Avea grijă bunica...
Dar ea nu mai este... iar cozonacii de la supermarket nu se compară câtuși de puțin cu ce ieșea din mâna ei. Și mie nu-mi ies deloc așa buni. Nu prea i-am moștenit talentul, ce-i drept. Daaaaar, știu ceva ce ar putea fi pe măsura așteptărilor, ceva ce m-ar putea ajuta să reconstitui un Crăciun “ca la carte”, chiar dacă rețeta s-a schimbat între timp. Am găsit ieri pe Marketonline.ro, la secțiunea Încorporabile. Am identificat un Cuptor Încorporabil Hotpoint Ariston FH 83 IX/HA. Are... de toate. Dar cel mai mult mi-au atras atenția trei funcții extrem de importante:
·         creșterea aluatului
·         multi coacere
·         produse de patiserie tradiționale


M-au ajutat să iau foarte rapid o decizie. Trebuie să îl cumpăr, cât mai curând, înainte de sărbători. Motivul: are funcții de bunică! Exact ce-mi trebuie pentru ca totul să iasă perfect! Poate-poate cu ajutorul acestei minunății voi fi mai motivată să devin o gospodină. Nu știu cum o să reușesc, dar trebuie. Îmi doresc tare mult să continui tradiția gastronomică ce persistă la noi în familie de atâtea generații. De dragul mamei, de dragul bunicii... de dragul amintirilor. 

Articol scris pentru SuperBlog 2013

No comments:

Post a Comment

Un 2024 cât mai bun!

Pexels: Jill Wellington Sunt aproape 3 ani de când nu am mai scris aici și mai pe nicăieri. Prioritățile au fost altele, viața s-a scurs ori...